Potravinové spouštěče záchvatů migrény
Život s nepředvídatelnými záchvaty migrény je sám o sobě dost frustrující. Pokud k tomu ale přidáme ještě hledání vhodného způsobu stravování jako prevenci atak migrény a vyhýbání se potravinám, které záchvaty spouštějí, recept na extra stres je kompletní.
Zasloužíme si žít svůj život a užít si i každé sousto jídla. Pojďme si tedy ukázat, jak na to!
V první řadě je třeba si uvědomit, že nalezení vhodného stravování a vlastních potravinových spouštěčů záchvatů migrény je spíše než vědeckým postupem procesem pokus-omyl. Každý člověk s migrénou je jedinečný a klinický výzkum ohledně potravinových spouštěčů je poměrně omezený.
Běžně uváděné potravinové spouštěče
Vědecky uznávané teorie dokládají jen málo potravinových spouštěčů, nicméně mezi běžně hlášené potravinové spouštěče patří:
Aspartam
vyskytuje se v dietních limonádách a dalších potravinách a nápojích bez cukru
Glutamát sodný
- vyskytuje se v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách
Dusičnany
- najdeme je například ve zpracovaných masných výrobcích
Siřičitany
- jsou obsažené například ve víně
Alkohol
- zejména červené víno
Kofeinové produkty
- kromě kávy také různé druhy čajů, energetické nápoje, volně prodejná analgetika nebo doplňky stravy
Mléčné výrobky
- jako například zrající sýr, jogurty, zakysaná smetana, podmáslí atp.
Vyzrálé, fermentované, uzené, nakládané nebo solené maso a ryby
- například párek, slanina, sleď atp.
Některé čerstvé ovoce
nějčastěji jsou hlášeny citrusy, banány, avokádo a rozinky
Některá zelenina
- nejčastěji cibule a rajčata
Luštěniny a další
- například fazole, ořechy, sója, ořechová mášla, tofu
Tyramin a migréna
Tyramin, který se obvykle nachází ve zralých nebo fermentovaných potravinách, je široce uváděným spouštěčem záchvatů migrény. Jde o přirozeně se vyskytující látku, jejíž množství narůstá s dozráváním nebo stárnutím potraviny. U některých osob může vyšší množství tyraminu záchvat spustit, obzvlášť pak tehdy, pokud nejsou potraviny skladovány ve vzduchotěsných nádobách.
Mezi potraviny s vysokým obsahem tyraminu patří:
Čedar, niva a další zrající sýry
Salám a další uzená nebo zpracovaná masa
Uzená ryba
Kysané zelí, kimchi, okurky a další fermentované nebo nakládané potraviny
Pivo
Sušené ovoce
Fazole a hrách
Někteří vědci se domnívají, že u určitého počtu osob může docházet k rozvoji chronické migrény, a to z důvodu, že jejich tělo není schopné tyramin správně zpracovat. Dieta s nízkým obsahem tyraminu proto patří mezi nejčastěji doporučovaná dietetická opatření pro prevenci záchvatů migrény.
Co víme o čokoládě jako spouštěči atak migrény?
Dobrá zpráva! Čokoláda není vědecky prokázaným spouštěčem, ačkoliv je za něj lidmi s migrénou běžně označována. Žádné dosavadní studie zatím nebyly schopny dokázat, že by čokoláda byla spouštěčem.
Pokud dostanete chuť na čokoládu, může to být známka toho, že záchvat je již na cestě. Ale jestli je to opravdu spouštěč? Spíše ne.
U některých osob může k záchvatům dojít z důvodu vysoké nebo nízké hladiny cukru v krvi. Abyste hladinu cukru v krvi udrželi co nejvíce stabilní, jezte pravidelně, a to především pokrmy s vysokým obsahem bílkovin. Potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů mají tendenci vést k poklesu hladiny cukru v krvi, který může záchvat vyvolat. Tento fenomén je označován jako reaktivní hypoglykémie a jde o jeden z nejméně známých spouštěčů.
Zde je nutno podotknout, že potravinové spouštěče se člověk od člověka liší. Pokud vám tedy čokoláda nedělá dobře, určitě je lepší se jí vyhnout.
Jsou kofein a migréna nepřátelé?
Je kofein spouštěčem nebo prevencí záchvatů? Odpověď je jednoduchá: může být obojím. Někteří lidé užívají kofeinové nápoje k odvrácení záchvatu, druhým může jejich vysazení ataku vyvolat. Klíčem k úspěchu bývá pravidelnost. Pokud kofeinové výrobky konzumujete, je nejlepší pít stejné množství ve stejnou dobu každý den. Nedávná studie doporučuje omezit příjem kofeinu na dvě porce kofeinového nápoje denně. Zdá se, že cokoliv, co překročilo onu pravidelnost (jedním nebo druhým směrem), přispělo k vyvolání záchvatu.
Pokud si dopřejete kofeinový nápoj pouze jednou za čas, doporučuje se omezit jeho příjem na méně než tři porce za týden. Vyšší dávkování by mohlo vést k abstinenčním bolestem hlavy. Jedna porce kofeinu je obvykle definována jako jeden šálek kávy.
Ačkoliv většina z nás spojuje kofein pouze s kávou, obsahuje ho mnoho dalších nápojů (čaje, sycené limonády, energetické nápoje), a dokonce i některé potraviny (čokoláda, kakao, žvýkačky a bonbony) a léky (například proti nachlazení a na bolest).
Pokud se snažíte příjem kofeinu omezit, nepřestávejte ihned, protože náhlé vysazení může záchvat vyvolat. Příjem kofeinu snižujte postupně. Pokud se naopak nemůžete se svým oblíbeným kofeinovým nápojem rozloučit, ale je zároveň spouštěčem vašich záchvatů, zkuste si najít jinou vhodnou alternativu, například bylinkový čaj, nebo váš oblíbený nápoj bez kofeinu. U bezkofeinové kávy se doporučuje především taková, u které došlo ke zbavení kofeinu tzv. švýcarským vodním procesem bez použití jakékoliv chemické látky.
O soli a migréně
Příjem sodíku je opět (jak jinak) ošemetné téma. Jídla s vysokým obsahem soli mohou u některých osob záchvat migrény vyvolat, stejně tak jako nízké hodnoty soli v krvi (například v důsledku dehydratace). Jedna studie dokonce ukázala, že u osob, které zvýšily příjem sodíku, došlo k poklesu záchvatů.
Lepek a migréna
Produkty s lepkem (tedy vyrobené z pšenice, žita či ječmene) nebývají pro osoby s migrénou problém. Nejnovější výzkumy však naznačují, že lidé s celiakií, případně jiným střevním onemocněním, mohou být vystaveni vyššímu riziku rozvoje migrény a trpět záchvaty souvisejícími s konzumací lepku. Frekvenci záchvatů může ovlivnit nasazení bezlepkové diety.
Dietetická opatření: ano nebo ne?
Dodržování určité diety může být pro některé osoby přínosem, pro jiné nikoliv. Je třeba si ale uvědomit, že seznam potenciálních potravinových spouštěčů je téměř nekonečný a skutečně všechny je vyřadit nelze. Nehledě na to, že z dlouhodobého hlediska by tato omezení mohla být až zdraví ohrožující.
Zkušenosti mnoha osob, ale také řady výzkumů ukazují, že pravděpodobnost, že určité potraviny nebo jejich složky mohou spouštět záchvat, je velmi nízká. Bohužel, pro lékaře i pacienty je často velmi těžké určit, proč se záchvaty v určitých obdobích objevují a v jiných ne. Sami lidé s migrénou pak musí dlouze pátrat, který ze spouštěčů byl ten důležitý. Příkladem může být hektický den v práci, kdy musíte vynechat oběd. Později odpoledne se pak můžete cítit zesláblí a ve stresu. V rychlosti do sebe dostanete čokoládovou tyčinku a o pár chvil později nastupuje ataka migrény. Ale co ji způsobilo? Byla to čokoláda, stres, vynechání oběda, případně všechno z toho, nebo snad nic?
Jak tedy postupovat v případě, že si chcete ověřit, jestli je určitá potravina vaším potravinovým spouštěčem?
Konzumace určitého jídla by měla vyvolat záchvat do 12-24 hodin.
Potraviny, které vám nedělají dobře, omezte po dobu 4 týdnů a sledujte frekvenci a závažnost záchvatů migrény. Vše si nezapomeňte zapisovat do migrenózního deníku nebo aplikace v mobilním telefonu.
Pokud nedojde k žádné změně, samotné jídlo nemusí být spouštěčem.
Neomezujte na delší dobu všechny možné potravinové spouštěče. Pravděpodobně to nebude užitečné (a už vůbec ne zdravé). Navíc přílišné obavy z vyhýbání se určitým jídlům mohou být dalším stresem, stejně jako snížení potěšení z jídla.
Omezující diety by se neměly zavádět v těhotenství a u dětí a dospívajících.
Kromě možných potravinových spouštěčů si také zapisujte menstruační cyklus, stres, změny spánkové rutiny, vynechání jídla atd. Jednoduše vše, co může být skutečným spouštěčem záchvatu a určitá potravina, může tento spouštěč pouze zastírat.
Systematicky a pečlivě můžete jednotlivé spouštěče testovat, abyste zjistili, zda záchvat vyvolávají, či nikoliv. Poměrně brzy tak můžete zjistit, že některá jídla, kterých jste se obávali, nejsou vaším spouštěčem.
Zdroje: American Migraine Foundation, Migraine Again