Jídla, která mohou pomoci při migréně a závratích
Alicia Wolf je šéfkuchařka na plný úvazek. Poté, co jí byla diagnostikována chronická vestibulární migréna si našla zálibu v přípravě jídel pro osoby potýkající se s migrénou. Její cesta od stanovení diagnózy k léčbě byla plná mnoha zvratů a inspirovala ji, aby se stala obhájkyní pacientů s migrénou. Strava uzpůsobená migréně a závratím výrazně zmírnila příznaky nemoci a umožnila jí, aby se místo trávení času v posteli aktivně zapojila do života.
Vestibulární migréna
Vestibulární migréna je typ migrény, který se může objevit jak s bolestí hlavy, tak bez ní, což ztěžuje její diagnostiku. Je spojená s citlivostí na světlo nebo citlivostí na zvuk. Lidé nejčastěji pociťují závratě, vertigo nebo mají disociační příznaky*, mohou mít pocit pohybu nebo jakoby se vznášeli, i když jsou v klidu.
*disociace = pocit "odpojení se" od vlastních myšlenek, vzpomínek, emocí, činností a od uvědomění si vlastního já
Vhodná strava proti migréně
Jedna ze známých diet při migréně je Johns Hopkins Migraine Diet, kterou zpopularizovala kniha Davida Buchholze Heal Your Headache (Uzdrav svou bolest hlavy). Dieta je postavená na myšlence, že ze svého jídelníčku na omezenou dobu odstraníte běžné potraviny spouštějící ataky migrény a dáte svému mozku šanci se uklidnit. Po nějaké době se postupně vracíte ke konzumaci těchto potravin a zjišťujete, nakolik jsou spouštěči vašich migrenózních záchvatů.
Určitě vás zajímá, zda Alicia tuto dietu vyzkoušela, a po jaké době se dostavila úleva.
"Pro mě to byly měsíce. Asi po čtyřech měsících diety jsem začala zažívat chvíle bez závratí. Trvalo asi šest až osm měsíců než jsem měla bez závratí celé dny. Začala jsem se cítit lépe a postupně znovu zkoušet potraviny, které jsem vyloučila. Pamatuji si, že asi po dvou měsících jsem neviděla žádný pokrok, i když jsem se opravdu snažila. Myslela jsem si, že celá ta dieta je nesmysl a chtěla jsem s tím přestat. Kdysi jsem milovala omáčku tzatziki, hlavně k jehněčímu masu. Vzpomínám si, jak jsem ji jednou večer připravovala a jako základ jsem použila jogurt. A myslím, že asi během hodiny jsem začala pociťovat záchvat vertiga, který jsem neměla už několik měsíců. Stůl se mi hýbal před očima a mně bylo jasné, že tady něco není v pořádku. Tehdy jsem si řekla, že ta dieta má smysl a budu v ní pokračovat. Později se ukázalo, že jogurt je jedním z mých velkých spouštěčů."
Jídlo je emocionální záležitost a může být těžké svůj jídelníček změnit, když chceme i nadále jíst s rodinou a s přáteli. Je na rozhodnutí každého člověka, zda chce tento typ stravování vyzkoušet, nebo ho bude stresovat a bude se kvůli tomu cítit mizerně. Určitě je to ale možnost pro osoby, které hledají něco jiného, baví je vaření, nebo se naopak chtějí naučit vařit. Nutně nejde o omezení, ale jen o nové myšlení, nový pohled na věc.
Příklady vhodných jídel
Snídaně
Vejce na různé způsoby, například s toustem a máslem.
Čerstvé ovoce, smoothie.
Ovesné vločky máčené přes noc.
Tvaroh s lesním ovocem.
Oběd
"Nahé" grilované kuře (kuře pečené na olivovém oleji, osolené a opepřené). Obrané maso lze dát do sendvičů, do polévky…
Cizrnová polévka.
Jídla vařená v pomalém hrnci noc předem.
Večeře
Celozrnná příloha (například hnědá rýže, quinoa) a k tomu nějaká zelenina a bílkovina. Přílohu lze připravit předem ve velkém množství, napytlíkovat, zamrazit a vytahovat z mrazáku dle potřeby.
Na webu www.thedizzycook.com* má Alicia několik opravdu užitečných tipů, například seznam "bezpečných" potravin, a naopak seznam potravin, které mohou záchvaty migrény/vertigo provokovat. Dále také recepty a spoustu dalších tipů, jak se stravovat co nejvíce v souladu se svoji migrénou. Vydala také dvě kuchařky: The Dizzy Cook a nově The Mediterranean Migraine Diet (Středomořská dieta uzpůsobená migréně).
Za zmínku jistě stojí také webové stránky vestibular.org* určené pacientům s vestibulárními problémy.
* obě webové stránky jsou v angličtině
Určitě se nezapomeňte podívat také na naše další články týkající se jídla
Zdroj: Migraine World Summit