Jakou roli hraje při migréně zánět
Přemýšleli jste někdy nad tím, co se vlastně děje v mozku během záchvatu migrény? A jakou roli v tom hraje zánět? Výzkumy stále více ukazují, že mezi migrénou a zánětem v samotném mozku existuje souvislost, i když se stále nezná přesný mechanismus vzniku.
Zánět
Odborně je zánět definovaný jako "komplexní soubor buněčných reakcí a bílkovinných signálů v těle, které nám pomáhají se v akutní fázi bránit infekci." U osob potýkajících se s migrénou se ukazuje, že výchozí zánětlivá hladina je vyšší než je běžné u osob bez tohoto onemocnění. Během záchvatu se navíc zánětlivá hladina nadále zvyšuje. Předpokládá se, že tento nárůst může za projevy ataky migrény jako je únava, nevolnost, bolest hlavy a mozková mlha.
Probíhající zánět stimuluje trojklanný nerv, který je zodpovědný za intenzivní bolest, a je při záchvatu migrény klíčový. V důsledku jeho stimulace dochází k rozšíření cév v mozkových obalech a dochází k jednostranné intenzivní bolesti hlavy. Zánět dále vede k uvolňování určitých chemických látek v mozku. Jedním z nich je peptid související s kalcitoninovým genem (CGRP), což vyvolává kaskádu zánětlivých reakcí v mozkových tkáních. Pochopení těchto procesů vědcům umožnilo vyvinou novou generaci specifické léčby migrény - gepanty a anti-CGRP léčbu (tzv. biologická léčba).
Mnoho lidí se domnívá, že jakýkoli pokrok na cestě za zdravím musí vycházet od lékaře. A i když je lékař důležitou součástí pečujícího týmu, pro své zdraví a pohodu toho můžete udělat mnoho i vy sami. Doporučení mluví jasně.
Usilujte o stabilní vnitřní rovnováhu i s ohledem na faktory, které se odehrávají mimo tělo.
Přemýšlejte nad tím, co jíte a snažte se vyhýbat vysoce zánětlivým potravinám.
Jezte stravu s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin.
Naučte se pracovat se stresem. Zařaďte do svého svého života jógu, meditaci a jim podobné pohybové aktivity, které mohou míru stresu, a tím i hladinu zánětu v těle snižovat.
Každý den buďte alespoň chvíli na čerstvém vzduchu.
Snažte se udržovat zdravou tělesnou hmotnost.
Dbejte na kvalitu spánku.
Zvažte vliv steroidů a nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), jejichž některé vedlejší účinky mohou zánět podporovat; pokud je to možné, snažte se jejich užívání omezit.
Protizánětlivé potraviny
Protizánětlivé stravování může být prospěšné pro každého - jeho podstatou je stravování zaměřené na plnohodnotné potraviny. Podporuje konzumaci bílkovin a vlákniny a doporučuje snížení příjmu vysoce zpracovaných potravin. Pilířem tohoto stravování je konzumace ovoce a zeleniny (zejména bobulovitého ovoce a listové zeleniny), bílkovin (získaných především z ryb, krůtího a kuřecího masa) a celozrnných oblilovin (jako jsou ovesné vločky a quinoa). Zásadní je také rozmanitost stravování, která našemu tělu dodává větší množství vitamínů a minerálů.
Vynechávání jídla nebo dlouhé pauzy mezi jídly mohou kvůli nízké hladině glukózy v krvi vyvolat záchvat migrény. Předpokládá se, že tomu lze předejít konzumací menších jídel s kratšími rozestupy, namísto tří větších jídel denně.
ZDRAVÉ TUKY
Klíčem k protizánětlivé stravě jsou potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos, vlašské ořechy, chia semínka nebo tuňák. Pravidelná konzumace těchto potravin může snížit četnost a závažnost bolestí hlavy, a to pravděpodobně proto, že zdravé tuky zlepšují funkci mozku. Dalšími doporučenými zdravými tuky jsou mandle, avokádo, vaječné žloutky, lněné semínko, olivy a drcený kokos.
Zdravé omega-3 jsou hojně obsaženy v také v řasách, tmavé listové zelenině a tofu.
FERMENTOVANÉ (KVAŠENÉ) POTRAVINY
Kvašené potraviny, jako je kombucha, kimči a kysané zelí, podporují imunitní systém a zdraví střev. Navíc se ukázalo, že působí protizánětlivě. Pozor ale na individuální citlivost na tyramin, který fermentované potraviny obsahují, a mohou záchvaty naopak vyvolávat.
HOŘČÍK
Přirozeně se hořčík nachází například v ječmeni, fazolích, hnědé rýži, listovém salátu, datlích, fících, česneku, mořských řasách, petrželi a krevetách.
Vysoce zánětlivé potraviny
- potraviny s vysokým obsahem rafinovaných cukrů – např. slazené nealkoholické nápoje, zpracované potraviny (sušenky, bagety, chipsy, zpracované maso, smažené potraviny) a bílé těstoviny, bílá rýže a bílé pečivo
- alkohol
- omega-6 mastné kyseliny obsažené ve výrobcích z kukuřice, v sójovém, slunečnicovém a rostlinném oleji